První březnový sluncem zalitý týden patřil na naší škole knihám a čtení – do projektu „Bystřicko čte dětem“ navazujícího na celorepublikovou akci „Česko čte dětem“ jsme se zapojili již posedmé. Dvě odpolední posezení nad knihou byla neodmyslitelně spojena s celotýdenním čtením, četli jsme ve školních družinách, ve třídách.
Školní družina na 1. stupni se podrobně seznámila s osudy postav knihy Ivony Březinové Teta to plete. Teta Běta plete ve své knize nejen svetry, šály, čepice a rukavice, ale především pohádky. Při svém vyprávění popletených příběhů upletla v družině krásnou barevnou šálu, která všem dětem bude dlouho připomínat příjemné chvíle strávené nad touto knihou.
Zámecká družina četla knihu Davida Walliamse Babička drsňačka. Žáci 4. – 9. třídy měli možnost navštívit vzdálené kraje a poznat, do jakých dobrodružství poslal svého hrdinu Robinsona spisovatel Daniel Defoe – v mistrném překladu J. V. Plevy.
Vrcholem čtenářského týdne byla obě odpolední setkání. Ve středu 5. března přijela s humorem sobě vlastním a knihou Karla Čapka Devatero pohádek dnes již legenda bývalého pedagogického sboru bystřického gymnázia paní profesorka Vlasta Urbánková. Dozvěděli jsme se nejen mnoho zajímavostí ze života našeho velkého spisovatele, vyslechli pasáže z Vodnické a Loupežnické pohádky, zavzpomínali na gymnaziální studia, ale hlavně jsme si všichni opět uvědomili nezbytnost čtení a knih v našem životě. Poté si zájemci z řad dětí mohli v malé dílničce vyrobit i vlastní rybičku nebo ještě diskutovat u malého občerstvení, které bravurně připravily obyvatelky DPS v Dolní Rožínce.
A už tu byl pátek 7. března, kdy se svou malířskou show přijel na naši školu ilustrátor Adolf Dudek. Po krásném kulturním pásmu dětí 1. stupně předvedl s razancí sobě vlastní opravdové malířské rejdění. Za nemalého zájmu především dětského publika – i když i to dospělácké se velice dobře bavilo – nás seznámil s tím, jak taková ilustrace vzniká a že je vlastně korunou a nezbytnou součástí knihy. Dětem ukázal, že v každém z nás se skrývá – i když si to často o sobě vůbec nemyslíme – malíř. Téměř každé dítko si posléze ať už v památníčku, knížce nebo přímo třeba na čele odnášelo domů toho svého dudka od ilustrátora Dudka.
Celá akce proběhla ve velice příjemné a přátelské atmosféře a my všichni se už těšíme na její pokračování zase za rok.
Čtení skončila – co dodat – kéž nás knihy provázejí po celý rok, po celý život.

Fotografie a videa si jako vždy můžete prohlédnout po kliknutí na úvodní fotku.