Brambor, brambora nebo brambory – to je v běžné řeči pojmenování pro jinak odborný název lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý. Brambory mají také různé krajové názvy – zemáky, erteple, kobzole, krumple, bandory, jablóška, okroše aj.

V měsíci listopadu se uskutečnila v družině v budově na sídlišti tříhodinová odpolední akce „Bramborové odpoledne“. Úkolem holek a kluků bylo připravit bramborovou směs na bramboráky. Děti si vyzkoušely okrájet brambory, poté je nastrouhaly na jemném struhadle, přidaly vajíčka a mouku. Na závěr vše dochutily majoránkou, solí a prolisovaným česnekem.

Z připraveného bramborového těsta jsme usmažili dozlatova malé bramboráčky. Takto připravenou dobrotu si děti naservírovaly na slavnostně prostřený stůl. Všichni si na vlastnoručně připravené lahůdce pochutnali a společně jsme se domluvili, že si opět nějakou pochutinu opět připravíme.