Na svatého Martina, pečená husa se zelím a knedlíkem se pojídá.

Svatý Martin na koni, sladké rohlíčky z trouby zavoní.

Mňam, to byly dobroty… ale, abych nepředbíhala. V mateřské škole jsme si také tento významný den připomněli. Nejprve jsme si povyprávěli pověsti O třech zlatých, kováři a sv. Martinovi, také, kdo sv. Martin byl a jak dobré srdce měl, a O husách, proč končí 11. listopadu na pekáči. A proč je zapnutá trouba?? Co budeme péct? Husy! Ale voňavé perníkové, ty se zelím a knedlíkem vám upeče paní kuchařka k obědu. Tak jooo, s nadšením jsme se pustili do práce. Vyvalovali jsme těsto, každý si zkusil vykrajovat tvořítkem husu a dávat na plech. I kynuté svatomartinské koláče, s tvarohem a povidlím, velké jak kolo od vozu jsme zvládli upéci. A teď už přichází to zmíněné – mňam, to byly dobroty. Plná bříška a vůně po celé škole.  A aby ani Martinův kůň nepřišel zkrátka, děti si ho vyrobily alespoň na papíře s plstěnou bílou hřívou. Krásný den to byl, jen ten sníh nepřišel.